Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че никой не може да предположи,

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че никой не може да предположи,
Коментари Харесай

Германия дава подкрепата си на Швеция и Финландия за НАТО

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че никой не може да допусна, че Русия няма да нападне други страни и Германия ще поддържа Финландия и Швеция, в случай че решат да се причислят към НАТО, оповестява " Ройтерс ".

Ако тези две страни решат, че би трябвало да се причислят към Алианса, тогава те могат да разчитат на нашата поддръжка, акцентира той в изказване.

Днес стана ясно, че Финландия ще реши дали да кандидатства за членство в НАТО на 12 май.

По-рано Съединените щати също оповестиха, че  " мощно поддържат " Швеция и Финландия за участие в НАТО.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, към този момент предизвести, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, ако Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО.

В началото на април стана ясно, че държавните управления на Финландия и Швеция са декларирали желание да се причислят към НАТО още през лятото поради заплашителното усещане, което оставя в двете страни съветската военна инвазия в Украйна.

Швеция разгласи, че ще кандидатства за присъединяване към Алианса през юни. Впоследствие стана ясно, че двете страни се готвят да обявят едновременно през май че желаят да се причислят към НАТО.

Проучване на финландската телевизионна компания YLE сподели, че за първи път повече от 50% от финландците поддържат присъединението към западния боен алианс. В прилежаща Швеция сходно допитване сподели, че подкрепящите участието в НАТО са повече от тези срещу.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР